Ad Code

Responsive Advertisement

Climate Impacts on Agriculture

 

 

Climate Impacts on Agriculture

په کرنه باندې د اقلیم اغیزې Climate Impacts on Agriculture

 

·         کتنه

·         په فصلونو اغیزه

·         په مالدارۍ اغیزې

·         نړیوالې اغیزې

کتنه

کرنه او مالداری په اقلیم ډیر تکیه لري. د تودوخې زیاتوالی او کاربن ډای اکسایډ (CO2) کولی شي په ځینو ځایونو کې د فصل حاصلات زیات کړي. مګر د دې ګټو د ترلاسه کولو لپاره، د غذايي موادو کچه، د خاورې رطوبت، د اوبو شتون او نور شرایط هم باید پوره شي. د وچکالۍ او سیلابونو په تعدد او شدت کې بدلون کولی شي د کروندګرو او مالدارانو لپاره ننګونې رامینځته کړي او د خوړو خوندیتوب تهدید کړي. په ټولیز ډول، د اقلیم بدلون کولی شي د فصلونو کرل، د څارویو وده، او په ورته طریقو او ورته ځایونو کې د کب نیولو لپاره ستونزمن کړي. د اقلیم د بدلون اغیزې هم باید د نورو پرمختللو فکتورونو سره په پام کې ونیول شي چې په کرهنیز تولید اغیزه کوي، لکه د کرنې په کړنو او ټیکنالوژۍ کې بدلون.

په کرنیز محصولاتو اغیزه

د تودوخې بدلون، د اتموسفیر کاربن ډای اکسایډ (CO2)، او د سخت هوا فریکونسۍ او شدت کولی شي د فصل په حاصلاتو باندې د پام وړ اغیزه ولري. د هر ځانګړي فصل لپاره، د تودوخې د زیاتوالي اغیز به د ودې او تکثیر لپاره د نبات په غوره تودوخې پورې اړه ولري. په ځینو سیمو کې، تودوخه کیدای شي د هغو فصلونو ډولونو ته ګټه ورسوي چې معمولا هلته کرل کیږي، یا بزګرانو ته اجازه ورکوي چې هغه فصلونو ته واړوي چې اوس مهال په ګرمو سیمو کې کرل کیږي. برعکس، که د تودوخې لوړه درجه د نبات د مطلوب تودوخې څخه زیاته وي، حاصلات به کم شي.

·         د CO2 لوړه کچه کولی شي د فصل په حاصلاتو اغیزه وکړي. ځینې ​​لابراتوار تجربې وړاندیز کوي چې د CO2 کچه لوړه کولی شي د نبات وده زیاته کړي. په هرصورت، نور عوامل، لکه د تودوخې بدلون، اوزون، او د اوبو او غذايي موادو محدودیتونه کیدای شي په حاصلاتو کې د دې احتمالي زیاتوالی سره مبارزه وکړي. د بیلګې په توګه، که چیرې د تودوخې درجه د نبات د مطلوب کچې څخه زیاته وي، که کافي اوبه او غذايي مواد شتون ونلري، د حاصلاتو زیاتوالی ممکن کم شي یا بیرته خپل حالت ته راشي. لوړ شوی CO2 په رشقه او سویابین بوټو کې د کم پروټین او نایتروجن مینځپانګې سره تړاو لري چې پایله یې کیفیت له لاسه ورکوي. د غلې دانې او د څارویو د کیفیت کموالی کولی شي د څړځایونو او څړځایونو وړتیا کمه کړي چې د څړځایونو ملاتړ وکړي.

·         د تودوخې ډیرشدت او د باران اورښت کولی شي د فصلونو د ودې مخه ونیسي. سختې پیښې، په ځانګړې توګه سیلابونه او وچکالۍ کولی شي فصلونو ته زیان ورسوي او حاصلات کم کړي.

·         له وچکالۍ سره مقابله په هغو سیمو کې چې د اوړي د تودوخې لوړوالی د خاورې د وچیدو لامل کیږي یوه ننګونه کیدی شي. که څه هم په ځینو ځایونو کې د اوبولګولو زیاتوالی ممکن وي، په نورو ځایونو کې د اوبو رسولو کمښت ممکن وي، د اړتیا په وخت کې د اوبو لګولو لپاره لږې اوبه پاتې کیږي.

·         ډیری زیان رسونکي واښه، آفتونه، او فنګس د ګرمۍ تودوخې، لندبل اقلیم، او د CO2 کچه لوړیږي. د زیان رسوونکو واښو او آفتونو لړۍ او توزیع احتمال لري د اقلیم د بدلون سره وده وکړي. دا کولی شي د کروندګرو د حاصلاتو لپاره نوې ستونزې رامینځته کړي چې مخکې له دې ډولونو سره ښکاره شوي ندي.

·         که څه هم د CO2 زیاتوالی کولی شي د نبات وده هڅوي، دا د ډیری خوراکي محصولاتو تغذیه ارزښت هم کموي. په اتموسفیر کې د کاربن ډای اکسایډ د کچې لوړیدل په ډیری نباتاتو ډولونو کې د پروټین او اړین منرالونو غلظت کموي، په شمول غنم، سویابین او وريجې. د حاصلاتو په تغذيې ارزښت باندې د CO2 د ډیریدو مستقیم اغیز د انسان روغتیا ته یو احتمالي ګواښ څرګندوي. د آفت وژونکو فشارونو زیاتوالي او د آفت وژونکو اغیزو کمولو له امله د آفت وژونکو د زیاتوالي له امله د انسان روغتیا هم له ګواښ سره مخ ده.

په مالدارۍ اغیزې

د اقلیم بدلون کولی شي په مستقیم او غیر مستقیم ډول په څارویو اغیزه وکړي.

·         د تودوخې څپې، چې اټکل کیږي د اقلیم د بدلون لاندې به زیاتوالی ومومي، کولی شي په مستقیم ډول څاروي وګواښي. د تودوخې فشار په مستقیم او غیر مستقیم ډول په څارویو اغیزه کوي. د وخت په تیریدو سره، د تودوخې فشار کولی شي د ناروغۍ خطر زیات کړي، زرغونتیا کمه کړي، او د شیدو تولید کم کړي.

·         وچکالي کیدای شي څړځایونه او د خوړو رسولو تهدید کړي. وچکالي د څارویو د څارویو لپاره د کیفیت لرونکي څارویو مقدار کموي. ځینې ​​​​سیمې کولی شي اوږدې، ډیرې سختې وچکالۍ تجربه کړي، چې د اوړي د تودوخې د لوړوالي او د باران کمیدو پایله ده. د هغو څارویو لپاره چې په غلو تکیه کوي، د وچکالۍ له امله د حاصلاتو په تولید کې بدلون هم یوه ستونزه کیدی شي.

·         د اقلیم بدلون ممکن د پرازیتونو او ناروغیو خپریدل زیات کړي چې په څارویو اغیزه کوي. د پسرلي او تودو ژمي مخکینۍ پیل ممکن ځینې پرازیتونو او رنځونو ته اجازه ورکړي چې په اسانۍ سره ژوند وکړي. په هغو سیمو کې چې د باران زیاتوالي سره، د لندبل پورې تړلې ناروغۍ وده کولی شي.

·         د وترنری تمریناتو کې احتمالي بدلونونه، په شمول د پرازیت وژونکو او نورو حیواني روغتیا درملنې زیاتوالي په شمول، احتمال لري چې د حشراتو، پرازیتونو، او میکروبونو کې د اقلیم هڅولو بدلونونو په ځواب کې د څارویو روغتیا ساتلو لپاره غوره شي. دا کولی شي د خوړو سلسلې ته د آفت وژونکو د ننوتلو خطر زیات کړي یا د آفت وژونکو مقاومت رامینځته کولو لامل شي، د څارویو او زراعتي محصولاتو خوندیتوب، ویش، او مصرف لپاره د تعقیب اغیزو سره.

·         د کاربن ډای اکسایډ (CO2) زیاتوالی ممکن د څړځایونو تولید زیات کړي، مګر ممکن د دوی کیفیت هم کم کړي. په اتموسفیر کې د CO2 زیاتوالی کولی شي د هغو نباتاتو تولید زیات کړي چې څاروي یې تغذیه کوي. په هرصورت، د ځینو څړځایونو کیفیت چې په څړځایونو کې موندل کیږي د لوړ CO2 سره کمیږي. د پایلې په توګه، غواګانې باید د ورته تغذیې ګټې ترلاسه کولو لپاره ډیر وخوري.

 

نړیوالې اغیزې

د اقلیم بدلون ډیر احتمال لري چې په نړیواله، سیمه ایزه او په محلي کچه د خوړو خوندیتوب اغیزمن کړي. د اقلیم بدلون کولی شي د خوړو شتون ګډوډ کړي، خواړو ته لاسرسی کم کړي، او د خوړو کیفیت اغیزمن کړي. د بیلګې په توګه، د تودوخې اټکل شوي زیاتوالی، د اورښت په نمونو کې بدلونونه، د سخت موسم پیښو کې بدلونونه، او د اوبو شتون کې کمښت ممکن د کرهنیز تولید کمښت لامل شي. د فریکونسۍ او د هوا د سختو پیښو شدت زیاتوالی پیښې هم کولی شي د خوراکي توکو رسولو مخه ونیسي، او په پایله کې د خورا سختو پیښو وروسته د خوراکي توکو په نرخونو کې زیاتوالی تمه کیږي چې په راتلونکي کې ډیر ځله وي. د تودوخې زیاتوالی کولی شي د خرابیدو او ککړتیا سره مرسته وکړي.

په نړیواله کچه، د اقلیم د بدلون دا اغیزې په کرنې او خوراکي توکو رسولو کې د نورو هیوادونو په څیر لیدل کیږي. په هرصورت، نور فشارونه لکه د نفوس وده ممکن د خوړو خوندیتوب باندې د اقلیم بدلون اغیزې زیاتې کړي. په مخ پر ودې هیوادونو کې، د موافقت اختیارونه لکه د فصل مدیریت یا د کرنې طرزالعملونو کې بدلون، یا د اوبولګولو ښه والی د متحده ایاالتو او نورو صنعتي هیوادونو په پرتله خورا محدود دي.

د خوراکي توکو د توزیع او ترانسپورت په اړه هر ډول اقلیم پورې اړوند ګډوډي، په نړیواله کچه یا په کور دننه، کیدای شي نه یوازې په خوندیتوب او کیفیت، بلکې د خوړو په لاسرسي باندې هم د پام وړ اغیزه ولري. د مثال په توګه، په متحده ایالاتو کې د خوړو ټرانسپورټ سیسټم په مکرر ډول د اوبو په واسطه د غلو لوی مقدار حرکت کوي. د یوې سختې هوا پیښې په صورت کې چې د اوبو په لاره اغیزه کوي، د ټرانسپورټ لپاره لږې بدیل لارې شتون لري.

د ترانسپورت بدلونونه لکه دا د کروندګرو وړتیا کموي چې خپل غلې دانې نړیوالو بازارونو ته صادر کړي، او کولی شي د نړۍ د خوراکي توکو نرخونه اغیزمن کړي.

Post a Comment

0 Comments