Peanuts |
ممپلي Peanut
ممپلي د مغزبابو یوه
ډول دی او په اصل کې یې منشاء له سویلي امریکا څخه ده خو نن ورځ د نړۍ په نورو سیمو
کې هم کرل کیږي. ممپلي په علمي توګه دArachis hypogeal په نامه یادیږي او همدارنګه د ورایټي
له مخې په بېلابېلو نومونو هم پېژندل کیږي لکه groundnuts،earth
nuts او goobers.
که څه هم ممپلي د تخنیک له مخې په مغزبابو کې نه راځي، په حقیقت کې ممپلي د
حبوباتو له کورنۍ سره اړه لري او له همدې امله له لوبیا، عدس او سویا سره تړاو
لري. ممپلي زیاتره وخت د مالګې سره یوځای نینې کیږي او په مصرف رسیږی خو په امریکا
کې ډېر کم وخت خام هم خوړل کیږي. د ممپلیو څخه نور محصولات هم لاسته راځي لکه د
ممپلیو تېل، د ممپلیو اوړه او د ممپلیو پروټین. د ممپلیو دغه محصولات په بېلابېلو
خواړو، خواږو، کیک او کلچو کې کارول کیږي. ممپلي نه یوازې دا چې ښه خوند لري بلکه
د پروټینو، شحمو او ګن شمېر روغتیايي غذايي عناصرو له پلوه بډایه هم ده. څېړنې ښیي
چې ممپلي کېدای شي د وزن بایللو لپاره ګټور وي او د زړه او رګونو ناروغي خطر په
کمولو کې تړاو ولري.
د ممپلیوغذايي ارزښت
په لاندې جدول کې د
ممپلیو غذايي عناصرو په اړه معلومات ورکړل شوی دی.
عمومي معلومات
اندازه
|
|
کالوري
|
567
|
اوبه
|
7 %
|
پروټین
|
25.8 g
|
کاربوهایډریټ
|
16.1 g
|
قند
|
4.7 g
|
فایبر
|
8.5 g
|
شحم
|
49.2 g
|
مشبوع
|
6.28 g
|
مونوغیرمشبوع
|
24.43 g
|
پولی غیرمشبوع
|
15.56 g
|
اومیګا-3
|
0 g
|
اومیګا-6
|
15.56 g
|
ټرانس شحم
|
~
|
ویټامینونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
ویټامین A
|
0 µg
|
~
|
ویټامین C
|
0 mg
|
~
|
ویټامین D
|
0 µg
|
~
|
ویټامین E
|
8.33 mg
|
56%
|
ویټامین K
|
0 µg
|
~
|
ویټامین B1 (تیامین)
|
0.64 mg
|
53%
|
ویټامین B2 (رایبوفلاوین)
|
0.14 mg
|
10%
|
ویټامین B3 (نیاسین)
|
12.07
mg
|
75%
|
ویټامین B5 (پانتوتنیک اسید)
|
1.77 mg
|
35%
|
ویټامین B6 (پیریډوکسین)
|
0.35 mg
|
27%
|
ویټامین B12
|
0 µg
|
~
|
فولیټ
|
240 µg
|
60%
|
کولین
|
52.5 mg
|
10%
|
منرالونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
کلسیم
|
92 mg
|
9%
|
اوسپنه
|
4.58 mg
|
57%
|
مګنیزیم
|
168 mg
|
42%
|
فاسفورس
|
376 mg
|
54%
|
پوټاشیم
|
705 mg
|
15%
|
سوډیم
|
18 mg
|
1%
|
جست
|
3.27 mg
|
30%
|
مس
|
1.14 mg
|
127%
|
منګنیز
|
1.93 mg
|
84%
|
سلنیوم
|
7.2 µg
|
13%
|
په ممپلیو کې شحم
په ممپلیو کې د شحمو
لوړه کچه شامله ده. په حقیقت کې ممپلي د تېلو دانو په څېر طبقه بندي کیږي. د نړۍ لویه
کچه حاصل شوي ممپلي د ممپلیو تېلو(arachis
oil) لپاره کارول کیږي. د ممپلیو شحمو کچه له 44 – 56
سلنه چې عمدتآ له مونو او پولي غیرمشبوع شحمو او زیاتره نوره له اولیک اسید(oleic acid) 40 – 60 سلنه او لینولیک اسید(linoleic acid) څخه جوړه شوې ده.
په ممپلیو کې پروټین
ممپلي د پروټینو یوه
ښه سرچینه ده. د پروټین کچې کالوري له 22 – 30 سلنه پورې کوم چې ممپلي د نباتي
پروټینو یوه بډایه سرچینه جوړوي. په ممپلیو کې ترټولو لوړه کچه پروټینarachin
اوconarachin دي او کېدای شي په ځینو
خلکو کې په جدي توګه د حساسیت او د ژوند ګواښ سبب شي.
کاربوهایډریټ
د کاربوهایډریټو کچه
په ممپلیو کې ټیټه ده، په حقیقت کې د کاربوهایډریټ کچه یوازې نږدې 13-16 سلنه د
مجموعي وزن جوړوي. په ممپلیو کې د کاربوهایډریټ ټیټې او د پروټیڼ، شحم او د فایبر
لوړې کچې له مخې ممپلي د ګلسمیک اینډکس ډېره ټیټه نمره لري کوم چې یوه اندازه ګیري
ده چې څومره ژر کاربوهایډریټ وروسته له خواړو د وینې جریان ته ننوځي. دا کار په
ځانګړې توګه د شکرې ناروغانو لپاره مناسب دی.
ویټامینونه او
منرالونه
ممپلي د ګڼ شمېر
ویټامینونو او منرالونو یوه ستره سرچینه ده.
په ممپلیو کې دغه
لاندي ویټامینونه او منرالونه په ځانګړې توګه لوړه کچه شتون لري:
Biotin بیوټین: ممپلي د بیوټین یوه بډایه سرچینه ده کوم چې
په ځانګړې توګه د امیندوارۍ پر مهال مهم دی.
Copper مس: یو کمیابه غذايي منرال دی کوم چې اکثرا په غربي
خواړو کې کم دی. د مسو کمښت ښايي د زړه په روغتیا ناوړه اغیزې ولري.
Niacin نیاسین: د ویټامین B3 په نامه
هم پېژندل کیږي، نیاسین په بدن کې بېلابېلې مهمې کړنې لري. نیاسین د زړه ناروغي
خطر په کمولو کې تړاو لري.
Folate فولیټ: د ویټامین B9 یا فولیک اسید په نامه هم
پېژندل کیږي. فولیک اسید ډېرې ضروري کړنې لري او په ځانګړې توګه په امیندوارۍ کې
مهم دی.
Manganese منګنیز: یو کمیابه منرال چې د څکلو په اوبو او
زیاتره خواړو کې موندل کیږي.
Vitamin E ویټامین ایی: یو پیاوړې انټي اکسیډانټ چې اکثرا په
شحمي خواړو کې په لوړه کچه موندل کیږي.
Thiamin تیامین: یو له بي ویټامینونو چې د ویټامین بي یو په
نامه هم یادیږي. دا د بدن حجرې سره د کاربوهایډریټو په انرژي بدلولو کې مرسته کوي.
دا د زړه، عضلاتو او اعصابي سیستم د کړنو لپاره ضروري دی.
Phosphorus فاسفورس: ممپلي د فاسفورس یوه ښه سرچینه ده، یو
منرال کوم چې د بدن نسجونو په وده او ساتنه کې یو ضروري رول لوبوي.
Magnesium مګنیزیم: یو ضروري غذايي منرال د بېلابېلومهمو کړنو
سره. باور په دې دی چې د مګنیزیم مصرفول د زړه ناروغي په وړاندې ساتنه کوي.
نباتي مرکبات
په ممپليو کې
بېلابېل بایواکټیف نباتي مرکبات او انټي اکسیډانټ شامل دي. په حقیقت کې ممپلي د
زیاتو میوو په څېر په انټي اکسیډانټو کې بډایه ده. اکثرا انټي اکسیډانټ د ممپلي په
پوستکي کې راجمع شوي دي کوم چې په نادره توګه خوړل کیږي، یوازې د خامو ممپلیو په
صورت کې. دلته مونږ به پرهغه نباتي مرکباتو چې د ممپلیو په مغز کې موندل کیږی
تمرکز وکړو، کوم چې زیاتر خوړل کیږي.
یو څو د یادولو وړ
نباتي مرکبات چې د ممپلیو په مغز کې موندل کیږي شامل دي:
P-Coumaric acid پي-کوماریک
اسید: یو پولیفینول (polyphenol)
کوم چې په ممپلیو کې
یو له اصلي انټي اکسیډانټو دی.
Resveratrol
رسوراټرول: یو پیاورړې انټي اکسیډانټ کوم چې ښايي د سرطان او د زړه او رګونو
ناروغي خطر په کمولو کې مرسته کوي.
Isoflavones
ایزوفلاون: د انټي اکسیډانټ پوليفینول له ټولګي، ترټولو عام یې جنیسټین (genistein) دی. د فیتواسټروژن په څېر طبقه
بندي شوې، ایزوفلاون د بېلابېلو روغتیايي اغیزو (ښه او بد) سره تړاو لري.
Phytic acid فیتیک
اسید: د نبات په تخمونو کې موندل کیږي (مغزباب شامل دي)، فیتیک اسید ښايي د اوسپنې
او د جستو جذب له ممپلیو او په ورته وخت کې د نورو خوړل شوو خواړو ضعیفوي.
Phytosterols فیټوسټرول:
د ممپلیو تېلو کې د فیټوسټرول پام وړ کچه شامله ده، ترټولو عام یې د بیټا-
سیټوسټرول(beta-sitosterol)
دی. فیټوسټرول له هضمي کانال د کولسټرول جذب ضعیفوي.
د ممپلیو روغتیايي
ګټې
·
چاغوالي خطر کموي
·
د زړه ناروغي په وړاندې ساتنه
کوي
·
د صفرا د تیږو خطر کموي
د ممپلیو ناوړې
اغیزې
·
د افلاټوکسین مسمومیت خطر
·
د مغذي توکو جذب او غذايي ارزښت
کموي
·
ممپلیو حساسیت
خلاصه
ممپلي یو له مشهورو
او روغتيايي مغزبابو څخه دي. ممپلي د نباتي پروټینو یوه ستره سرچینه ده او په
بېلابېلو ویټامینونو، منرالونو او نباتي مرکباتو کې لوړه کچه شامله ده. ممپلي
کېدای شي د غذايي رژیم د یوې برخې په څېر د وزن په بایللو کې ګټور اوسي او د دواړو
زړه ناروغي او د صفرا تیږې خطر په کمولو کې مرسته وکړي. که څه هم چې ممپلي د شحمو
لوړه کچه او د لوړ مقدار کالوري خواړه دي نو باید اضافه و نه خوړل شي.
0 Comments