Milk |
شيدې
شیدې له یو ډیرغذایي مایع ده څخه کوم چې د شیدې
لرونکوغواګانو په غلانځو کې تشکیل شوی او همدارنګه د نوي پېدا شوی خوسکی د ژوند
ساتنه په لمړۍ میاشتو په جریان کې وکړي. په زیاته اندازه له غواګانوشیدو
څخه خوراکي تولیدات جوړیږي د بېلګې په توګه پنېر، پېروی، کوچ او مستې. دغه تولیدات
د لبني تولیدات یا د شیدو تولیدات په نوم یادیږي او دغه د نوي غذایي رژیم یوه مهمه
برخه ده. د شیدو غذايي جوړښت ډیر پېچلۍ دی او نږدې هر یوغذایي توکۍ چې د انسان
وجود ورته اړتیا لری موجود دی.
د شیدو غذایي ارزښت
په لاندې جدول کې د شیدو غذايي
ارزښت په اړه معلومات وړاندې شوی.
عمومي معلومات
اندازه
|
|
کالوري
|
61
|
اوبه
|
88 %
|
پروټین
|
3.2 g
|
کاربوهایډریټ
|
4.8 g
|
قند
|
5.1 g
|
فاېبر
|
0 g
|
شحم
|
3.3 g
|
مشبوع
|
1.87 g
|
مونوغیر مشبوع
|
0.81 g
|
پولي غیر مشبوع
|
0.2 g
|
اومیګا-3
|
0.08 g
|
اومیګا-6
|
0.12 g
|
ویټامینونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
ویټامین A
|
46 µg
|
5%
|
ویټامین C
|
0 mg
|
~
|
ویټامین D
|
0.1 µg
|
2%
|
ویټامین E
|
0.07 mg
|
0%
|
ویټامین K
|
0.3 µg
|
0%
|
ویټامین B1 (تایمین)
|
0.05 mg
|
4%
|
ویټامین B2 (ریبوفلاوین)
|
0.17 mg
|
13%
|
ویټامین B3 (نیاسین)
|
0.09 mg
|
1%
|
ویټامین B5 (پانتوتنیک اسید)
|
0.37 mg
|
7%
|
ویټامین B6 (پیریډوکسین)
|
0.04 mg
|
3%
|
ویټامین B12
|
0.45 µg
|
19%
|
فولات
|
5 µg
|
1%
|
کولین
|
14.3 mg
|
3%
|
منرالونه
اندازه
|
%ورځنی ارزښت
|
|
کلسیم
|
113 mg
|
11%
|
اوسپنه
|
0.03 mg
|
0%
|
مګنیزیم
|
10 mg
|
3%
|
فاسفورس
|
84 mg
|
12%
|
پوټاشیم
|
132 mg
|
3%
|
سوډیم
|
43 mg
|
3%
|
جست
|
0.37 mg
|
3%
|
مس
|
0.03 mg
|
3%
|
منګنیز
|
0 mg
|
0%
|
سلنیوم
|
3.7 µg
|
7%
|
په یاد ولرئ چې د شیدو زیات
تولیدات د ویټامینونو سره بډایه شوی دي چې په هغه کې ویټامین ډي او ویټامین ای
شامل دي.
د شیدو پروټینونه
شیدې د ویټامینونو
یوه بډایه سرچينه ده اوتقریبآ په 30.5 ګرامو مایع کې 1 ګرام پروټین لري ، یا په
هره پیاله (244) ګرامه کې 7.7 ګرامه . پروټینونه په شیدو کې د اوبه د منحلیدو له
مخې کیدای شي په دوو ګروپو ویشل شي. د شیدو نه منحل کیدونکی د کېسین(casein) په نوم یادیږي. په داسې حال چې منحل کیدونکی
پروټینونه د وېۍ (whey)پروټینونو سره پېژندل کیږي. دغه
دواړه د شیدو ګروپونه د زیات ښه کیفیت په پام کې نیولو او د ضروري امینواسیدونو(essential amino acids) د لوړتناسب په درلودلو سره د ښه هضم قابلیت لري.
کېسین Casein
کېسین په شیدو کې د
پروټین ۸۰ ٪ اکثریت جوړوي. کېسین په حقیقت کې د پروټین یو له مختلفې کورنۍ څخه دی
او د ټولو زیات یو یې چې په پرېمانه اندازه شتون لري د الفا کېسین (alpha-casein)په نوم یادیږي. کېسین یو له
اړینو خاصیتونو او توانیو څخه د منرالونو جذب دی لکه د کلسیم او فاسفورس. ښایي
همدارنګه د وینې ټیت کچې فشار په پورته کولو کې مرسته وکړي.
وېۍ پروټین When
Protein
وېۍ د پروټین یو له
بلې کورنۍ څخه دی او په شیدو کې ۲۰ ٪ پروټین تشکیلوي. وېۍ په ځانګړي ډول په
برانچید چېن امینو اسیدونه(branched-chain
amino acids (BCAAs)) کې بډایه دی، لکه د لوسین(leucine) ،
ایسولوسین(isoleucine) او والین(valine) غوندې. دغه د زیاتو منحل نوعو پروټینونو له
مختلفو خواصو څخه تشکیل شوي. وېۍ پروټینونه له زیاتو ګټورو روغتیايي اغیزو سره
تړلي شوي دي لکه د وینې فشار کمول او د فشار په جریان کې د ښه مزاج سمول. د وېۍ پروټینونو مصرفول د نمو او عضلاتوساتنې
لپاره غوره ده. په پایله کې د ورزشکارانو او بدن جوړونکو ترمینځ مشهور بشپړوونکي
خواړه دي.
د شیدو غوړMilk
Fat
په مستقیمه توګه د
غوا ټولو شیدې شاوخوا ۴ ٪ غوړ لري. په ډېرو هیوادونو کې د شیدو عرضه کول عمومآ د
شحم (غوړ) مقدار په اساس ده. د شیدوغوړ یو له زیاتو پېچلو له ټولو طبعي شحمیاتو
څخه دي، چې د شحمي اسیدونو(fatty
acids) ۴۰۰ بیلابیل ډولونه مشتمل دي. مشبوع شحمیاتو په
ټولو شیدو کې ډیر لوړ دي. په شیدو کې شاوخوا ۷۰ ٪ شحمي اسیدونه مشبوع دي. پولي غیر
مشبوع شحمیات(polyunsaturated
fats) په ډېره لږه اندازه شتون لري او له ټولو مجموعي
شحمیات اندازې شاوخوا 2.3 ٪ تشکیلوي. پاتې نور له مجموعي
شحمیاتو مقدار شاوخوا ۲۸ ٪ مونو غیر مشبوع شحمیات(monounsaturated fats) جوړوي.
0 Comments