Cheese |
پوڅه (پنېر) Cheese
پنېر یو له شیدو لبنياتو دی چې په مختلفو ډولونو، رنګونو او خوندونو تولیدیږي. د تاریخ په اږدو کې پنېر د انسان د رژیم د اصلي خواړو او د خوندور خواړو په دواړوحالتو يوه مهمه برخه پاتې شوی. برسېره پر ښه خوند درلودلو سره په ډېرو زیاتو مختلفو ویټامینونو او منرالونو کې بډایه او د مغذي کچه لوړه ده. رنګ ښايي زیړ، سپین او شین او د کلکوالې اندازه له سخت نه تر نرم هغه ډول پورې اړه لري.
پنېر یو له شیدو لبنياتو دی چې په مختلفو ډولونو، رنګونو او خوندونو تولیدیږي. د تاریخ په اږدو کې پنېر د انسان د رژیم د اصلي خواړو او د خوندور خواړو په دواړوحالتو يوه مهمه برخه پاتې شوی. برسېره پر ښه خوند درلودلو سره په ډېرو زیاتو مختلفو ویټامینونو او منرالونو کې بډایه او د مغذي کچه لوړه ده. رنګ ښايي زیړ، سپین او شین او د کلکوالې اندازه له سخت نه تر نرم هغه ډول پورې اړه لري.
د پنېر مغذي ارزښت
پنېر په عمده توګه
له شحم او پروټین ترکیب شوی او د هغې اندازه د پنېر په ډول پورې اړه لري.
په لاندې جدول کې د
هغه ټولو غذايي عناصرو چې په پنېر کې شتون لري په اړه يې معلومات ورکړل شی.
اندازه
|
|
کالوري
|
406
|
اوبه
|
37 %
|
پروټین
|
24 g
|
کاربوهایډریټ
|
1.3 g
|
قند
|
0.3 g
|
فاېبر
|
0 g
|
شحم
|
33.8 g
|
مشبوع
|
19.37 g
|
مونو غیر مشبوع
|
8.43 g
|
پولي غیر مشبوع
|
1.43 g
|
اومیګا-3
|
0.14 g
|
اومیګا-6
|
0.82 g
|
ټرانس شحم
|
1.18 g
|
ویټامینونه او
منرالونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
ویټامین A
|
263 µg
|
29%
|
ویټامین C
|
0 mg
|
~
|
ویټامین D
|
0.6 µg
|
12%
|
ویټامین E
|
0.78 mg
|
5%
|
ویټامین K
|
2.9 µg
|
2%
|
ویټامین B1 (تایمین)
|
0.03 mg
|
2%
|
ویټامین B2 (ریبوفلاوین)
|
0.43 mg
|
33%
|
ویټامین B3 (نیاسین)
|
0.04 mg
|
0%
|
ویټامین B5 (پانتوتنیک اسید)
|
0.48 mg
|
10%
|
ویټامین B6 (پیریډوکسین)
|
0.05 mg
|
4%
|
ویټامین B12
|
0.88 µg
|
37%
|
فولاټ
|
26 µg
|
7%
|
کولین
|
16.5 mg
|
3%
|
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
کلسیم
|
675 mg
|
68%
|
اوسپنه
|
0.16 mg
|
2%
|
مګنیزیم
|
27 mg
|
7%
|
فاسفورس
|
473 mg
|
68%
|
پوټاشیم
|
76 mg
|
2%
|
سوډیم
|
644 mg
|
43%
|
جست
|
3.43 mg
|
31%
|
مس
|
0.06 mg
|
6%
|
منګنیز
|
0.03 mg
|
1%
|
سلنیوم
|
28.3 µg
|
51%
|
پروټین
پنېر د پروټین یوه
ښه سرچينه ده. د پنېر په ۲۸ ګرامه ټوټه کې 6.7 ګرامه پروټین شامل دی. د پنېراکثریت
پروټین د شیدو پروټین له کورنۍ پورې اړه لري کوم چې د کېسین(casein) په نوم یادیږي. د شیدو پروټینونه د ښه کیفیت په
لرلو، په ضروري امینو اسیدونو کې شتمن او په لوړه کچه د هضم قابلیت لري. کېسین د
پروټینونو لویه کورنۍ په شیدو کې ده او تر ټولو زیات یې د الفا کېسین(alpha-casein) دي. ځینې بې سارې روغتیايي اغیزې لري او ښايي د
وینې فشار په راټیټولو کې او په هضمي کانال کې د منرالونو په جذب کې مرسته وکړي.
شحم
د پنېر د شحمو کچه
ډېره لوړه او د پنېر مختلفو ډولونو پورې اړه لري. ښايي په کلک پنېر کې یو سلنه او په
نرم پنېر کې ۳۴ سلنه یا زیات شحم شتون ولري. د پنېرو شحم ډېر پېچلې او د سلو مختلفو شحمي
اسیدونو درلودونکي دي. دغه مشبوع شحم (saturated fat) ۷۰٪ ډېر
زیات دي خو یو ښاېسته اندازه د مونو غیر مشبوع شحمو(monounsaturated fat) هم
برابروي.
0 Comments