Ad Code

Responsive Advertisement

Beef


سره غوښه Beef
Beef


بیف(beef)  نه معنا د غوا یا د غويي غوښه ده. يا په بله معنا هغه ټولې غوښې چې له کټل(cattle)  چې علمي نوم يي بوس ټورس(Bos Taurus)  دی لاسته راځي د بیف په نوم یادیږي. دغه غوښه د سرې غوښې په کټګوري کې ده کومه چې د چرګانو یا کبانو په پرتله د اوسپنې زیاته اندازه لري. عمومآ د سرې غوښې څخه د کباب، کوفتې، شوروا په څېر ور استفاده کوي. د غويي تازه غوښه له مختلفو ویټامینونو او منرالونو له مخې شتمنه ده په خاصه توګه اوسپنه او جست، او له دې امله د روغتیايي رژیم په برخه کې سپارښتنه کیږي.

د غوښې غذايي ارزښت

د غويي غوښه اساسآ له پروټین څخه ترکیب او شحمو مختلفه اندازه په کې شامله ده.

په لاندې جدول کې د غوا یا د غويي غوښې غذايي عناصرو په اړه معلومات ورکړل شوی دی.

عمومي معلومات

اندازه
کالوري
217
اوبه
61 %
پروټین
26.1 g
کاربوهایډریټ
0 g
قند
0 g
فایبر
0 g
شحم
11.8 g
مشبوع
4.63 g
مونوغیرمشبوع
4.94 g
پولي غیرمشبوع
0.42 g
اومیګا-3
0.05 g
اومیګا-6
0.33 g
ټرانس شحم
0.37 g



ویټامینونه

اندازه
%ورځنۍ ارزښت
ویټامین A
3 µg
0%
ویټامین C
0 mg
~
ویټامین D
0 µg
~
ویټامین E
0.12 mg
1%
ویټامین K
NaN µg
1%
ویټامین B1 (تیامین)
0.04 mg
4%
ویټامین B2 (رایبوفلاوین)
0.18 mg
14%
ویټامین B3 (نیاسین)
5.66 mg
35%
ویټامین B5 (پانتوټنیک اسید)
0.66 mg
13%
ویټامین B6 (پیریډوکسین)
0.4 mg
31%
ویټامین B12
2.56 µg
107%
فولاټ
8 µg
2%
کولین
83.9 mg
15%

منرالونه

اندازه
%ورځنۍ ارزښت
کلسیم
13 mg
1%
اوسپنه
2.71 mg
34%
مګنیزیم
22 mg
6%
فاسفورس
202 mg
29%
پوټاشیم
333 mg
7%
سوډیم
68 mg
5%
جست
6.37 mg
58%
مس
0.09 mg
10%
منګنیز
0.01 mg
1%
سلنیوم
21.5 µg
39%



د غوښې پروټین

غوښه، لکه د غوا یا غويي غوښه په عمده توګه له پروټین څخه جوړه شوی ده. عمومآ د حیواناتو پروټینونه لوړ کیفیت لري چې په هغه کې ضروري امینواسیدونه(essential amino acids)  شامل دي کوم چې زمونږ د بدن ودې او ساتنې لپاره اړتیا لري. امینو اسیدونه د پروټینونو بلاک جوړونکي چې روغتیا له مخې زیات مهم دي او د هغې ترکیب اندازه په پروټینونو کې د موادو سرچینې په اساس توپير لري. غوښه د پروټین یو تر ټولو بشپړغذايي سرچینو ګڼل کیږي، امینو اسید مشخصاتو تقریبآ وښایاست چې زمونږ د خپلو عضلاتو سره ورته دي. له دې امله د غوښو خوړل یا د نورو حیواني پروټینونو سرچينو ښايي د وروسته د جراحۍ او د لوبغاړو بېرته ګرځیدنې لپاره په خاصه توګه ګټور اوسي  یا د نورو حالتو په جریان کې چې عضلاتي انساج جوړیږي.

د غوښې شحم

د غوا یا غويي غوښه مختلفه اندازه شحم لري چې د غوښې ټالو(tallow)  په نوم هم یادیږي. د خوند(flavor)  په علاوه کولو سره شحم دغوښې پاملرنې وړ کالوري کچه زیاتوي. د شحم اندازه په غوښو کې د څارویو د عمر، نسل، جندر او د خوراکې پورې اړه لري. د غوښې پروسس شوي محصولاتو کې د شحمو اندازه لوړه ده لکه ساسیج(sausages) ، کالباس(salami) . سره غوښه د لږ شحم اندازې سره زیاتره وخت د لين(lean)  په نوم یادیږي او په عمومي توګه له 5 – 10٪ شحم لري. سره غوښه په عمومي توګه له مشبوع(saturated)  او مونو غیرمشبوع(monounsaturated)  شحمو څخه ترکیب شوی او نږدې په برابره اندازه شتون لري. عمده شحمي اسیدونه يې سټېریک اسید(stearic acid) ، اولیک اسید(oleic acid) ، او پالمیټیک اسید(palmitic acid)  دي.

Post a Comment

0 Comments