سره غوښه Beef
Beef |
بیف(beef) نه معنا د غوا یا د غويي غوښه ده. يا په بله
معنا هغه ټولې غوښې چې له کټل(cattle)
چې علمي نوم يي بوس ټورس(Bos
Taurus) دی لاسته راځي د بیف په نوم یادیږي. دغه غوښه د سرې غوښې په کټګوري کې ده
کومه چې د چرګانو یا کبانو په پرتله د اوسپنې زیاته اندازه لري. عمومآ د سرې غوښې
څخه د کباب، کوفتې، شوروا په څېر ور استفاده کوي. د غويي تازه غوښه له مختلفو
ویټامینونو او منرالونو له مخې شتمنه ده په خاصه توګه اوسپنه او جست، او له دې
امله د روغتیايي رژیم په برخه کې سپارښتنه کیږي.
د غوښې غذايي ارزښت
د غويي غوښه اساسآ
له پروټین څخه ترکیب او شحمو مختلفه اندازه په کې شامله ده.
په لاندې جدول کې د
غوا یا د غويي غوښې غذايي عناصرو په اړه معلومات ورکړل شوی دی.
عمومي معلومات
اندازه
|
|
کالوري
|
217
|
اوبه
|
61 %
|
پروټین
|
26.1 g
|
کاربوهایډریټ
|
0 g
|
قند
|
0 g
|
فایبر
|
0 g
|
شحم
|
11.8 g
|
مشبوع
|
4.63 g
|
مونوغیرمشبوع
|
4.94 g
|
پولي غیرمشبوع
|
0.42 g
|
اومیګا-3
|
0.05 g
|
اومیګا-6
|
0.33 g
|
ټرانس شحم
|
0.37 g
|
ویټامینونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
ویټامین A
|
3 µg
|
0%
|
ویټامین C
|
0 mg
|
~
|
ویټامین D
|
0 µg
|
~
|
ویټامین E
|
0.12 mg
|
1%
|
ویټامین K
|
NaN µg
|
1%
|
ویټامین B1 (تیامین)
|
0.04 mg
|
4%
|
ویټامین B2 (رایبوفلاوین)
|
0.18 mg
|
14%
|
ویټامین B3 (نیاسین)
|
5.66 mg
|
35%
|
ویټامین B5 (پانتوټنیک اسید)
|
0.66 mg
|
13%
|
ویټامین B6 (پیریډوکسین)
|
0.4 mg
|
31%
|
ویټامین B12
|
2.56 µg
|
107%
|
فولاټ
|
8 µg
|
2%
|
کولین
|
83.9 mg
|
15%
|
منرالونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
کلسیم
|
13 mg
|
1%
|
اوسپنه
|
2.71 mg
|
34%
|
مګنیزیم
|
22 mg
|
6%
|
فاسفورس
|
202 mg
|
29%
|
پوټاشیم
|
333 mg
|
7%
|
سوډیم
|
68 mg
|
5%
|
جست
|
6.37 mg
|
58%
|
مس
|
0.09 mg
|
10%
|
منګنیز
|
0.01 mg
|
1%
|
سلنیوم
|
21.5 µg
|
39%
|
د غوښې پروټین
غوښه، لکه د غوا یا
غويي غوښه په عمده توګه له پروټین څخه جوړه شوی ده. عمومآ د حیواناتو پروټینونه لوړ
کیفیت لري چې په هغه کې ضروري امینواسیدونه(essential amino acids) شامل دي کوم چې زمونږ د بدن ودې او ساتنې لپاره
اړتیا لري. امینو اسیدونه د پروټینونو بلاک
جوړونکي چې روغتیا له مخې زیات مهم دي او د هغې ترکیب اندازه په پروټینونو کې د موادو
سرچینې په اساس توپير لري. غوښه د پروټین یو تر ټولو بشپړغذايي سرچینو ګڼل کیږي،
امینو اسید مشخصاتو تقریبآ وښایاست چې زمونږ د خپلو عضلاتو سره ورته دي. له دې
امله د غوښو خوړل یا د نورو حیواني پروټینونو سرچينو ښايي د وروسته د جراحۍ او د
لوبغاړو بېرته ګرځیدنې لپاره په خاصه توګه ګټور اوسي یا د نورو
حالتو په جریان کې چې عضلاتي انساج جوړیږي.
د غوښې شحم
د غوا یا غويي غوښه
مختلفه اندازه شحم لري چې د غوښې ټالو(tallow) په نوم هم یادیږي. د خوند(flavor) په علاوه کولو سره شحم دغوښې پاملرنې وړ کالوري کچه
زیاتوي. د شحم اندازه په غوښو کې د څارویو د عمر، نسل، جندر او د خوراکې پورې اړه
لري. د غوښې پروسس شوي محصولاتو کې د شحمو اندازه لوړه ده لکه ساسیج(sausages) ، کالباس(salami) . سره غوښه
د لږ شحم اندازې سره زیاتره وخت د لين(lean) په نوم یادیږي او په عمومي توګه له 5 – 10٪ شحم
لري. سره غوښه په عمومي توګه له مشبوع(saturated) او مونو غیرمشبوع(monounsaturated) شحمو څخه ترکیب شوی او نږدې په برابره اندازه
شتون لري. عمده شحمي اسیدونه يې سټېریک اسید(stearic acid) ، اولیک
اسید(oleic acid) ،
او پالمیټیک اسید(palmitic
acid) دي.
0 Comments