Food Quality Control |
د غذايي موادو کنټرول او کیفیت تعریفونه
غذايي مواد: عبارت له حیواني غذايي، نباتي
او معدني محصولاتو دي کوم چې د مغذي موادو لرونکي وي او د انسان تغذې لپاره ور څخه ګټه اخیستل کیږي.
زراعتي محصولات: تازه مواد یا پروسس شوي نباتات
یا حیوانات چې د انسان غذا په حیث او یا د خامو صنعتي موادو په ډول استعمالیږي.
زراعتي مواد: هر ډول مواد چې د زراعتي تولید
لپاره، د زراعتي تولیداتو سطح پورته کول او د حیواني او نباتي تاوانونو او زیانونو
د مخنیوي لپاره په کار وړل کیږي.
کیفیت: د اجناسو یا د خدماتو مشخصات
او توصیفو مجموعه ده چې د هغې د استفادې مقصدونه د منلو وړ په اندازه او د ملي او
نړیوال معیارونو مطابق وړاندې کړي.
د کیفیت کنټرول: منظمه رسېدنه او د اطمینان کار
له دې چې او د خوښې وړ ټول خدمتونو مشخصات او صفتونه د منلو وړ په اندازه او د ملی
او نړیوال مطابق معیارونه ولري.
ستنډرډ: د خدماتي محصولاتو او د زراعتي
موادو خصوصیاتو مجموعه ده چې د ښه تولیداتو په منظور، د وارداتو او صادراتو د ملی
او نړیوال معیارونو تطبیق په کې وضع کیږي.
سرټیفیکیټ: له یو معتبر سند څخه عبارت دی
چې د یو جنس ټول ضروري مشخصات له تولیدي او غذايي صفتونو، روغتیا والی، مصؤن والی
د عامې روغتیا او د محیط ساتنې لپاره، بې له ناروغیو او د ساري ناروغیو عواملو، د تولید
تاریخ او انقضا راښايي.
د آفات ضد مواد: له کیمیاوي موادو عبارت دي چې د آفاتو او نباتي
ناروغیوو په وړاندې د کنټرول او مجادلې لپاره په کار وړل کیږي.
اضطراري حالت: عبارت له هغه حالت دی چې په
هغه کې پراخ او لوی زراعتي فارمونو، حیواني او حیواني محصولاتو خطر د لمس وړ وي.
سړه خونه: عبارت له هغو جوړښتونو دی چې د
حرارت درجه د کنټرول وړ وي او د غذايي موادو، د زراعتي موادو او نورو محصولاتو د
ساتنې او د ذخیرې په موخه کارول کیږي.
د خطر تحلیل او
کنټرولHazard Analysis Critical Control Point (HACCP)
د خطر تحلیل او
کنټرول لپاره یو منل شوې نړیوال سیستم دی.
ڼړیوال سټنډرډ
اداره International Standards Organization (ISO)
د تشخیص او د سټنډرډ
تایید په برخه کې یو منل شوې نړیواله اداره ده.
د غذايي کوډیکس
کمیسیون Codex Alimentary Commission (CAC)
د ملل متحد ادارې یو
نړیوال کمیسیون دی چې د نړیوالې روغتیايي ادارېWorld Health
Organization (WHO) او د خواړو او زراعت نړیوالې ادارېFood
and Agriculture Organization (FAO) له خوا تاسیس شوې دی. د غذايي کوډیکس کمیسیون
عمده موخې لارښونې او د جزياتو او تدوین توسعه او د غذايي مواد لپاره لازم شرایط د
مساعدت په منظور د هماهنګې په خاطر نړیوالی سوداګرې وه. د دې اصلي او اساسي مرام د
مصرف کوونکو حمایت او د روغتیا ساتنه ده او د خوراکې موادو لپاره یوه نسبتآ ښه فضا
رامنځ ته کول دي.
لاټLot : له یو مقدار محصول نه عبارت دی
چې د تولید منشاء، سایز او د لاټ شمېره د تفکیک وړ اوسي او یو دفعه له تولید محل
نه و لېږدول شي.
ملي سټنډرډ: له سټنډرډ نه عبارت دی چې په
هر نوع محصول یا پروسس په رابطه کې، د مدیریت سیستمونه یا برابر شوي خدمتونه او
کیفیت ښکاره کوونکي، د خوندیتوب او دغه
نوعو محصولاتو مشخصات یا پروسس، سیستمونه او خدمتونه او د هیواد نور ملي سټنډرد په
کې شامل وي چې د افغانستان سټنډرد ملي ادارې په واسطه تطبیق او منل شوي یا د منلو
وړ وي.
مارک: یو شامله آله، نښان، سودا ګریزه علامه، لېبل،
ټیکټ، ښکاره کوونکی انځور، نوم، امضا، کلمه، توری، شمېره یا هر هغه څه چې د دې په
منظور په کار وړل کیږي دي.
0 Comments