HACCP |
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)
د خطر تحلیل او د
بحراني کنټرول ټکی HACCP
HACCP د 1950 په وروستیو کې د غذايي موادو پوهانو او
انجینرانو د یوې ډلې په واسطه دPillsbury Company ،Natick Research Laboratories اوNational Aeronautics
and Space Administration (NASA) له خوا انکشاف ورکړل شو.
HACCP څه شی
دی؟
HACCP په خوړو کې د خوندیتوب خطرونو خطر کمولو لپاره یو
نړیوال پېژندل شوې سیستم دی. HACCP د خوړو
خوندیتوب مدیریت سیستم یو مخنیوی کوونکی دی، په کوم چې د تولید، زېرمه کولو او د
یوغذايي محصول وېش په هره مرحله کې د مایکروبیولوژیکي، فزیکي او کیمیاوي خطرونو
لپاره تحلیل کیږي. هر شرکت چې په تولید، پروسس یا د خوراکي توکو بسته کول په کې
شامل وی کولای شي چې د خپل تولید د خوړو خوندیتوب خطرونو کمولو یا له منځه وړلو لپاره
لهHACCP څخه کار
واخلي.
ولېHACCP
کارول کیږي؟
د خوراکي توکو زېږنده
ناروغي پوهاوی د زاتیدو په حال ده او اندېښنې په ټول صنعت کې دHACCP
کارول او د HACCP لاندې
تصدیق ورکوونکي پروګرامونه په چټکه کړي دي.
HACCP د اوو اصولو پر بنسټ دی:
1. د خطر تحلیل ترسره
کول
2. د بحراني کنټرول ټکي
په ګوته کول
3. بحراني حدونه رامنځ
ته کول
4. د څارنې طرزالعلونه
را منځ ته کول
5. اصلاحي اقدامات
رامنځ ته کول
6. د اسنادو د ساتنې
طرزالعملونه رامنځ ته کول
7. د تایید طرزالعملونه
رامنځ ته کول
د HACCP
د تصدیق ګټې څه دي؟
·
په نړیواله کچه د خوړو خوندیتوب
خطر کنټرول تطبیقول
·
د خوراکي توکو خوندیتوب تعهد
څرګندول
·
تولیدوونکو، سهم لرونکو او عرضه
کوونکو ته په کنټرول کې ډاډ ورکول
·
HACCP
له ISO 22000 د خوړو خوندیتوب مدیریت سیستم سره یوځای راوړل
·
په اغېزمن ډول د ټولې عرضې
زنځیر له خوا د خوړو خوندیتوب خطرونه اداره کول
·
په اغېزمن ډول پاتې کېدو لپاره
په دوامداره توګه غور او د سیستم اصلاح کول
0 Comments