Ad Code

Responsive Advertisement

Cow Nutrition and Crop Nutrient Management

 

Cow Nutrition & Crop Nutrion Management

Cow Nutrition and Crop Nutrient Management

د غوا تغذیه او د نبات مغذي موادو مدیریت

پیژندنه

د شیدو غواګانې باید د ډله ایزې ساتنې قانون تعقیب کړي. د دې معنی دا ده چې هرڅه چې غوا ته ځي باید بالاخره راوځي. د غوا لخوا مصرف شوي غذايي مواد په شیدو کې پټیږي، په سر کې بهر کیږي، یا په بدن کې ساتل کیږي (یا په غوا کې یا د هغې په وده کونکي جنین کې). په شیدو کې ترشح شوي غذايي مواد په اونۍ کې څو ځله له فارم څخه لیږدول کیږي، او د غوا یا د هغې په خوسکي کې زیاتر غذایي مواد په پای کې د غوا خوسکي یا د غوره شوی شیدو غوا په توګه فارم پریږدي. خارج شوي غذايي مواد، که څه هم په شیدو کې د غذايي موادو په څیر ارزښتناکه ندي، د سرې په توګه د پام وړ ارزښت لري. کله چې موږ غوا او نبات دواړه په پام کې نیسو خورا مهم غذایی توکی نایتروجن (په تغذیه کې موږ دې ته خام پروټین وایو)، پوتاشیم او فاسفورس دي.

د سرې غذايي مواد

په متحده ایالاتو کې د اوسط شیدو حاصلاتو پراساس، په اوسط ډول شیدې ورکوونکې هولسټین غوا شاوخوا په ورځ کې 48 پونډه وچه ماده خوري. د اوسط غذا د غذایي جوړښت په اړه د سروې ډاټا شتون نلري (سروې عموما د لوړ تولیدونکو رمو څخه معلومات چمتو کوي)، مګر داسې انګیرل کیږي چې منځنۍ غوا د هغې نږدې غذايي موادو اړتیاوو ته تغذیه کیږي (او یو څه اضافي)، یو عادي غذا شاید په اړه وي. 16% خام پروټین (2.6% N)، 0.38% P، او شاوخوا 1.2%.K  دا غلظت به د فارم څخه تر فارم پورې ډیر توپیر ولري، او د کرنې ریښتیني معلومات باید د سرې د کارولو نرخونو په ټاکلو کې وکارول شي.

نايتروجن

د غوا لخوا مصرف شوي N شاوخوا 25٪ څخه تر 30٪ په شیدو کې ترشح کیږي. د پورتنیو انګیرنو په کارولو سره، یوه غوا په اوسط ډول د ورځې 0.9 پونډه / ورځ N په سره کې بهر کوي. لکه څنګه چې د N (یعنې، پروټین) مصرف زیاتیږي د سرې N اخراج په قطعي ډول ډیریږي؛ هره ورځ د خارج شوي N مقدار په اسانۍ سره په رمو کې +/- 25٪ (0.67 څخه تر 1.3 lbs./day) سره توپیر کولی شي ځکه چې د رژیم ترکیب ، د تغذیې مصرف ، او د شیدو تولید او ترکیب. د غذایی پروټین بڼه د خارج کیدو په لاره (فاضله مواد یا ادرار) ډیره اغیزه کوي په پرتله د N خارج شوي مقدار اغیزه کوي. د سرې څخه د N د پام وړ زیانونه د هغې د مینځلو، ذخیره کولو او په ساحه کې د کار کولو په وخت کې واقع کیدی شي، پدې معنی چې د N اندازه چې په نباتاتو کې کارول کیږي معمولا د هغه څه په پرتله خورا کم وي چې د غوا لخوا خارج کیږي.

فاسفورس

که P د اړتیاوو سره نږدې تغذیه شي، د مصرف شوي P شاوخوا 70٪ په سري کې بهر کیږي، پدې معنی چې په اوسط ډول غوا به د P په ورځ کې شاوخوا 0.13 پونډه خارج کړي. لکه څنګه چې د P مصرف زیاتیږي، په سرې کې د P خارج شوي مقدار په خطي توګه ډیریږي.

پوتاشیم

په خواړو کې د K غلظت پورې اړه لري ، د غوا لخوا مصرف شوي K 70٪ څخه تر 80٪ په سري کې بهر کیږي. د پورته انګیرنو پر بنسټ، په اوسط ډول غوا به د ورځې 0.4 پونډه / ورځ K خارجوي. لکه د نورو ټولو غذایي موادو په څیر، لکه څنګه چې د K مقدار زیاتیږي، د سرې اخراج زیاتیږي.

د دې انګیرنو پر بنسټ، منځنۍ غوا د P:K:N د 1 واحد P څخه د 3.1 د K څخه د 6.9 واحدونو N د 6.9 واحدونو تناسب سره سري خارجوي. د N د پام وړ زیانونو له امله، د P په نسبت د N غلظت خورا ټیټ دی کله چې په فصلونو کې کارول کیږي (لاندې بحث شوی).

د نبات اړتیاوې

د نبات د سرې اړتیا په فصل، د حاصلاتو وړتیا، د خاورې ځانګړتیاوو، او د تیر کال په خاوره کې کرل شوي فصل پورې اړه لري. د سرې سپارښتنې د lbs./acre په توګه ورکول کیږي، مګر دا ارزښت د حاصلاتو وړتیا، خاورې، فصل او نورو پورې اړه لري خورا توپیر لري. په هرصورت، د P:K:N تناسب (د ریښتینې P، K، او N په توګه، نه P2O5 یا پوټاش) د حاصلاتو او فصلونو په اوږدو کې ډیر ورته دی، او نسبت د سرې لپاره د مناسبې اندازې د ټاکلو لپاره کارول کیدی شي (لاندې مثال وګورئ). د جوارو دانې لپاره، د P:K:N سرې لپاره اوسط سپارښتنه 1:5:6 ده (د P د هر 1 واحد لپاره، تاسو اړتیا لرئ د K 5 واحدونه او د N 6 واحدونه پلي کړئ). که جوار الفالفا تعقیب کړي، نو د P په هر واحد کې یوازې 3 یا 4 واحدونو ته اړتیا لیدل کیږي. د جوار سلیج لپاره، تناسب 1:6:5 دی، او د غنمو لپاره، دا تقریبا 1:7:4 دی. که چیری نبات د لوبیا وی لکه سویابین یا الفافا، نو ډیر لږ، که کوم وي، د N سرې سپارښتنه کیږي. هغه غذايي مواد چې د پورتنيو نسبتونو په نسبت په بيلابيلو نسبتونو کې کارول کيږي د خاورې د غذايي موادو د جوړيدو سبب کيږي. په ځینو حاالتو کې، دا یو ښه شی دی (د بیلګې په توګه، د ټیټ P سره خاوره به د ځینې P راټولولو څخه ګټه پورته کړي)، مګر که چیرې خاوره مخکې له دې چې په غذايي موادو کې کافي وي، اضافي جوړښت کولی شي د چاپیریال ستونزې او په پای کې د فصل ستونزې رامنځته کړي. د دې په نظر کې نیولو سره چې د سرې ذخیره کولو په وخت کې د N ضایع نه وي (کوم چې نه واقع کیږي)، د عادي شیدې ورکونکو غوا څخه سري د P:N تناسب لري چې په مناسب ډول د غیر لیمو نباتاتو اړتیاو ته نږدې وي. سرې په K کې د P او N (تازه سرې) په پرتله ټیټ دي، پدې معنی چې د K اضافي سرې ته اړتیا لیدل کیږي.

 

ستونزې

1.      د سرې د غذايي موادو اصلي مسله د نبات اړتیاوو سره سم د سرې لخوا چمتو شوي د P او N د مقدارونو ترمنځ عدم توازن دی. که یو کود لکه حیواني سرې د نبات د اړتیا په پرتله د P:N تناسب ټیټ وي، دا باید په خاوره کې تطبیق شي ترڅو د نبات د P اړتیا پوره کړي. که چیرې د نبات د N اړتیا پوره کولو لپاره وکارول شي، اضافي P به تطبیق شي، چې دا به په خاوره کې د P د راټولیدو لامل شي. که په خاوره کې د P کموالی وي، دا یو ښه عمل دی، مګر کله چې خاوره غني وي، P باید د مساوي فصلونو د لیرې کولو نرخونو سره تطبیق شي.

2.      سرې معمولا د اړتیا په پرتله د N په پرتله خورا ډیر P لري پداسې حال کې چې عادي تازه سرې باید د P:N نسبت د هغه څه سره نږدې وي چې فصلونو ته اړتیا وي. د دې دلیل چې سرې معمولا د مطلوب په پرتله خورا ټیټ P:N نسبت لري دا دی چې اضافي P تغذیه کیږي او ډیر N د سرې اداره کولو او ذخیره کولو پرمهال له لاسه ورکوي. د P اخراج کې زیاتوالی د P په اخراج کې د خطي زیاتوالی لامل کیږي. له همدې امله، که نور ټول مساوي وي، په غذا کې د P غلظت له 0.38٪ څخه 0.5٪ ته زیاتول به په سرې کې د P:N تناسب له 1:7 څخه شاوخوا 1:5 ته راټیټ کړي. د غذایي رژیم د بشپړولو لپاره هیڅ تغذیه یا اقتصادي دلیل شتون نلري ترڅو د رژیم P کچه د 0.38٪ څخه پورته لوړه کړي. په هرصورت، خواړه په پراخه کچه د ضمني محصولاتو پر بنسټ قوي دي، لکه د تقطیري دانې، ډیری وختونه د P بشپړولو پرته د 0.45٪ څخه تر 0.5٪ P پورې اړه لري. د P دا غلظت د غوا لپاره په بشپړ ډول خوندي دی، او خواړه اکثرا د دودیزو خواړو په پرتله لږ ګران دي. د تغذیې په لګښتونو کې احتمالي سپما باید د سرې په کارولو کې د هر ډول زیاتوالي لګښت پوښلو لپاره تنظیم شي (د مثال په توګه د P توازن ساتلو لپاره په ډیرو جریبه کې د سرې خپرول).

3.      په هرصورت، د نبات د اړتیاو په پرتله د سرې د ټیټ P:N تناسب اصلي لامل د سرې سمبالولو، ذخیره کولو، او د نبات کارولو په وخت کې د N ضایع کول دي. په اوسط ډول، له 20٪ څخه تر 40٪ پورې N په سرې کې د بې ثباته امونیا په توګه ضایع کیږي. په خاوره کې د سرې داخلول د خپریدو پرځای دا زیان د پام وړ کمولی شي، او د سرې سمه ذخیره کول او سمبالول به زیانونه کم کړي. په تغذیه کې، موږ کولی شو د امونیا ضایع کم کړو چې په ادرار کې د N خارج شوي مقدار کمولو سره. په لنډمهاله (ورځو) کې، د سرې څخه د N ضایع کول په عمده توګه د ادرار یوریا څخه راځي چې په امونیا بدلیږي او بیا په اتموسفیر کې له لاسه ورکوي. د ادرار N کمولو لپاره (پرته له دې چې د شیدو په حاصل باندې منفي اغیزه وکړي) ، خواړه باید د میټابولیز وړ پروټین لپاره جوړ شي ، نه خام پروټین. په رژیم کې باید د لری تخریب کیدونکي پروټین او لری نه تخریب کیدونکي پروټین (دواړه د ادرار N سره مرسته کوي) په کافي اندازه مګر ډیر غلظت نلري. د ځانګړو امینو اسیدونو لپاره د رژیم جوړول کولی شي د ادرار N کم کړي که چیرې دا د ټیټ پروټین رژیم ته اجازه ورکړي پرته له دې چې د شیدو حاصل کم کړي. د شیدو د یوریا نایتروجن غلظت (MUN) د ادرار N سره په کلکه اړیکه لري، نو د MUN د منلو وړ حد کې له 10 څخه تر 14 mg/dl کې ساتل به د سرې د سرې ارزښت ته وده ورکړي د N د ضایع کیدو کمولو او د P:N تناسب په زیاتولو سره.

 

بېلګه

په دې مثال کې، فارم د 20 ټنه / جریبه (7 ټنه وچه مادې) د متوقع حاصل سره د جوارو سلیج وده کوي، تیر کال کرل شوي فصل غنم وو، او فارم د منځنۍ خاورې ځانګړتیاوې لري (خاوره P, K, cation) د تبادلې ظرفیت، او داسې نور). د معیاري N، P، او K سرې سپارښتنې به شاوخوا 28 پونډه وي. P (65 lbs. of P2O5)، 170 lbs. د K (200 lbs. د K2O)، او 140 lbs. د جریبه ځمکه که سرې د P:K:N تناسب له 1 څخه تر 3.1 څخه تر 3.5 پورې ولري ( فرض کړئ چې په سر کې نیم N ضایع شوی وي) او تاسو د فصل د P اړتیا پوره کولو لپاره سرې کارولې (28 پونډه.)، تاسو به یوازې 87 پونډه استعمال کړئ. . د K (28 x 3.1) او 98 پونډه. د N، چې دواړه د فصل د اړتیاو څخه ښه دي. دا پدې مانا ده چې اضافي K او N سرې ته اړتیا وي. که تاسو ورته سرې وکارولې مګر په نرخ کې د K فصل اړتیاوې پوره کړئ (یعنې 170 پونډه.) ، نو 54 پونډه. د P (170/3.1) او شاوخوا 190 پونډه. د N (170 x (3.5/3.1) به په هر جریبه کې تطبیق شي. د وخت په تیریدو سره به دا د پام وړ خاورې د P د جوړولو لامل شي.

بنیادي کرښه

د لبنیاتو غواګانو ته په کافي اندازه خواړه ورکول مګر د N  (پروټین) او P ډیر مقدار نه ورکول به د سرې لامل شي چې د ډیری نباتات اړتیا ته نږدې وي. د سرې په سمه توګه اداره کولو، ذخیره کولو، او د خاورې په کارولو سره د N سرې د ضایع کیدو مخنیوی او د پروټین د مناسبو فورمو او مقدارونو تغذیه کول به د سرې ارزښت ته وده ورکړي. د منلو وړ حد کې د MUN (milk urea nitrogen) ساتل نه یوازې د تغذیې لګښتونه کمولی شي، دا کولی شي د کود د سرې ارزښت هم ښه کړي.


Post a Comment

0 Comments