Apples |
مڼې Apples
مڼې په نړۍ کې د
مشهورو میوو ډولونو څخه دي. مڼې په اصل کې له مرکزي اسیا او د (Malus domestica)
ونو څخه دي همدارنګه په ټوله نړۍ کې کرل کيږي. په مڼو کې د فایبر، ویټامین سي او
انټي اکسیډنټ(antioxidants)
لوړه کچه شتون لري او مطالعات ښايې چې د مڼو خوړولو سره به روغتیا څو برابره
ګټې ولري. مڼې یو خاص خوند درلودونکي دي او معمولآ خامې خوړل کیږي خو مڼې همدارنګه
د نورو مختلفو غذاوو سره یوځای هم کارول کیږي. د ورایټو بېلابېل رنګونو او اندازې سره
په مڼو کې ډېر زیات مختلف ډولونه شتون لري.
د مڼې غذايي ارزښت
په یوه متوسطه
اندازه مڼه کې یوازې ۹۵ کالوري شامله ده چې زیاتره انرژي يي له کاربوهایدریټ څخه
لاسته راځي.
په لاندې جدول کې د
مڼې غذايي عناصرو په اړه معلومات ورکړل شوی دی.
عمومي معلومات
اندازه
|
|
کالوري
|
52
|
اوبه
|
86 %
|
پروټین
|
0.3 g
|
کاربوهایدریټ
|
13.8 g
|
قند
|
10.4 g
|
فایبر
|
2.4 g
|
شحم
|
0.2 g
|
مشبوع
|
0.03 g
|
مونوغیرمشبوع
|
0.01 g
|
پولي غیرمشبوع
|
0.05 g
|
اومیګا-3
|
0.01 g
|
اومیګا-6
|
0.04 g
|
ټرانس شحم
|
0 g
|
ویټامیونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
ویټامین A
|
3 µg
|
0%
|
ویټامین C
|
4.6 mg
|
5%
|
ویټامین D
|
~
|
~
|
ویټامین E
|
0.18 mg
|
1%
|
ویټامین K
|
2.2 µg
|
2%
|
ویټامین B1 (تیامین)
|
0.02 mg
|
1%
|
ویټامین B2 (رایبوفلاوین)
|
0.03 mg
|
2%
|
ویټامین B3 (نیاسین)
|
0.09 mg
|
1%
|
ویټامین B5 (پانتوتنیک اسید)
|
0.06 mg
|
1%
|
ویټامین Vitamin B6 (پیریډوکسین)
|
0.04 mg
|
3%
|
ویټامین B12
|
0 µg
|
~
|
فولاټ
|
3 µg
|
1%
|
کولین
|
3.4 mg
|
1%
|
منرالونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارښت
|
|
کلسیم
|
6 mg
|
1%
|
اوسپنه
|
0.12 mg
|
2%
|
مګنیزیم
|
5 mg
|
1%
|
فاسفورس
|
11 mg
|
2%
|
پوټاشیم
|
107 mg
|
2%
|
سوډیم
|
1 mg
|
0%
|
جست
|
0.04 mg
|
0%
|
مس
|
0.03 mg
|
3%
|
منګنیز
|
0.04 mg
|
2%
|
سلنیوم
|
0 µg
|
~
|
په مڼه کې
کاربوهایدریټ
مڼې په عمده توګه له
کاربوهایدریټو او اوبو تشکیل شوي او په ساده قندونو کې شتمن دي لکه فرکتوز(fructose) ، سکروز(sucrose) او ګلوکوز(glucose) . سربېره
د کاربوهایدریټو او قندونو لوړه کچه د ګلسمیک اینډکس(glycemic index) درجه
ټیټه له ۲۹-۴۴ پورې ده. ګلسمیک اینډکس یوه اندازه ګیري ده چې څرنګه وروسته له
خوراکه د خواړو اغیزه په وینې شکر لیول کې لوړیږي. ټیټه شمېره له مختلفو ګټورو
روغتیاو سره تړلې ده. په ګلسمیک اینډکس کې د لوړ فایبر له وجې میوې زیاتره ټيټې
نمرې لرونکې دي او پوليفینول(polyphenol)
اندازه د کاربوهایدریټوهضم په راټیټولو کې مرسته
کوي.
فایبر Fiber
مڼه په فایبر کې ډېر
شتمنه ده. یوه متوسطه دانه مڼه کې نږدې ۴ ګرامه فایبر شامل دی او د هره ورځې لپاره
نږدې ۱۷ سلنه فایبر سپارښتنه شوی ده. د فایبر برخه يې له دواړو منحل(soluble) او غیرمنحل(insoluble) فایبر څخه جوړه شوی ده چې د پکټین(pectin) په نامه یادیږي. منحل فایبر په روغتیا کې له زیاتو
ګټورو اغیزو پورې تړلې ده او یوه برخه يې په کولمو کې د ګټورو بکتریاوو باندې د
اغیزو پواسطه منځګړیتوب کوي. ښايي فایبرهم د مړښت په اصلاح او د وزن په بایللو کې مرسته
وکړي په داسې حال کې د وینې شکر لیول په کمېدو او هضمي سیستم کړنې اصلاح کوي.
خلاصه
مڼه د نړۍ د نورو
مشهورو میوو ترمنځ یوه ګټوره او خوندوره میوه ده. که څه هم مڼه په ځانګړې توګه په
ویټامینونو او منرالونو کې شتمنه نده خو د فایبر او ډېرو زیاتړ انټي اکسیډانټو یوه
ښه سرچینه ده. د مڼې په منظمه توګه مصرف کیدای شي د زړه روغتیا په ښه والي او د
سرطان او شکر خطرونو له منځه یوسي. هم د وزن په بایللو کې یو ګټور رژیم په توګه
اوسي. که تاسې غواړئ روغ او سالم خواړه وخورئ نو مڼه يو ښه انتخاب دی.
0 Comments