Ad Code

Responsive Advertisement

Feed Safety

 

Feed Safety

د تغذې خوندیتوب Feed Safety

حیوانات د خپلو حیاتي دندو د ودې، پراختیا او ساتلو لپاره خوندي او کیفیت لرونکي تغذیه ته اړتیا لري. د هوساینې له نظره، د خوړو خوندیتوب د ټولو حیواناتو لپاره مهم دی، او په ځانګړې توګه د هغو څارویو لپاره چې د انسان د خواړو رسولو لړۍ ته ننوځي. په ورته ډول د خوړو په څیر، خواړه باید هغه مواد ونه لري چې احتمال لري د څارویو یا انسان روغتیا ته زیان ورسوي.

خوندي تغذیه د څارویو روغتیا، سالم چاپیریال او د څارویو اصلي خوندي تغذیه اړین دي. قانون دا تضمینوي چې تغذیه د انسان او څارویو روغتیا یا چاپیریال ته خطر نه پېښوي. دا د تغذیې بازارموندنې او کارولو مقررات چمتو کوي ، د تغذیې حفظ الصحې اړتیاوې ، په تغذیه کې د ناغوښتل شوي موادو مقررات ، د جنیټیکي پلوه ترمیم شوي تغذیه قواعد او د څارویو تغذیه کې د تغذیې اضافه کونکو کارولو شرایط.

د څارویو پالنه د کرنې په سکتور کې خورا مهم رول لوبوي. ایا دا سوداګرۍ د قناعت وړ پایلې ورکوي په لویه کچه د خوندي او کیفیت لرونکي تغذیه کارولو پورې اړه لري. په اروپایي اتحادیه کې، نږدې 5 ملیونه بزګران د خوړو تولیدونکي څاروي پالي، پدې معنی چې هر کال 450 ملیون ټنه تغذیه ته اړتیا لري. سربیره پردې، 70 ملیونه کورنۍ د خپلو څارویو لپاره 10 ملیون ټنه خواړه کاروي.

په تیرو وختونو کې، په اروپا کې د ککړو تغذیو له امله د خوړو یو شمیر بحرانونه رامنځته شوي. د پایلې په توګه ، د تغذیه خوندیتوب پالیسي معرفي شوې ، کوم چې د "فارم څخه فورک"(farm to fork)  ستراتیژي ځای په ځای کړې. د تغذیه خوندیتوب د تغذیه د سلسلې په پیل کې یو مهم فاکتور دی.

د تغذیې خوندیتوب مسؤلیت

د تغذې خوندیتوب د تغذې سوداګرۍ آپریټرانو مسؤلیت دی. د دوی د HACCP مفهوم (د خطر تحلیل او د کنټرول مهم ټکي سیسټم) کې ، دوی باید هغه خطرونه تحلیل او ارزونه وکړي چې ځینې تغذیه د څارویو روغتیا ، انساني روغتیا او چاپیریال ته زیان رسوي. ارزونه د کیمیاوي، فزیکي او مایکروبیولوژیکي روغتیا خطرونو د پیښو احتمال او شدت باندې تمرکز کوي. په مخکینۍ مرحله کې د تغذیه سلسله کې پیژندل شوي خطرونه باید مخنیوی وشي، له منځه یوړل شي یا لږ تر لږه کم شي.

د HACCP مفهوم د نورمال کیفیت معیارونو پلي کولو څخه بهر دی. دا ممکن د تغذیه سوداګرۍ آپریټر د کیفیت لارښود لازمي برخه هم جوړه کړي. د HACCP مفکورې په کارولو سره، د تغذیه خوندیتوب لوړه کچه ترلاسه کیږي. د تغذیي توکو د لومړني تولید لپاره د HACCP اصولو کارول اړین ندي.

مخکې لدې چې په اروپایی بازار کې ځای په ځای شي او د ځینې تغذیه محصولاتو کارولو اجازه ورکړئ ، لکه د تغذیې اضافه کونکي ، د خطر تحلیل باید د یو خپلواک متخصص ادارې لخوا ترسره شي ، د اروپا د خوړو خوندیتوب اداره (European Food Safety Authority). د EFSA د خطر ارزونه یو ساینسي اساس وړاندې کوي چې د خطر مدیران نوي قانون جوړوي. د اروپا کمیسیون او غړي هیوادونه د خوړو د سلسلې او د څارویو روغتیا د دایمي کمیټې له لارې خطر اداره کوي د هغو موادو لیست رامینځته کولو سره چې د څارویو تغذیه کې کارول کیږي.

داسې نومول شوي مثبت او منفي لیستونه شتون لري. مثبت لیستونه دي، د بیلګې په توګه، د تغذیې موادو لیست، د خوړو اضافه کولو لیست چې په بازار کې ځای پرځای شوي او په EU کې کارول کیږي او د غذایی تغذیې لیست. منفي لیستونه د بیلګې په توګه، د محصولاتو لیست چې په بازار کې ساتل او د څارویو د تغذیې موخو لپاره کارول منع دي، هغه لیست چې کروندګرو څارویو ته د پروسس شوي حیواني پروټینونو تغذیه کولو بندیز پورې اړه لري.

د تغذیی زنځیر سلسله کې د ځینې موادو یا محصولاتو کارولو بندیز یا محدودیتونه هم د قانون د نورو سیټونو لازمي برخه ده ، لکه د  توکو اضافه کولو باندې قانون یا GMO (genetically modified organism) قانون.

په تغذیه کې ناغوښتل شوي توکي

هغه محصولات چې د څارویو د مصرف لپاره ټاکل شوي ممکن ناغوښتل شوي توکي هم ولري چې ممکن د څارویو روغتیا ته مستقیم ګواښ رامینځته کړي یا د څارویو محصولاتو کې د دوی شتون له امله ممکن د انسان روغتیا یا چاپیریال ته غیر مستقیم ګواښ رامینځته کړي. په تغذیه کې د ناغوښتل شوي موادو د اعظمي کچې په ټاکلو کې ، د دې موادو زهرجنیت ، د دوی بایو اکټیولیت او تخریب په پام کې نیول کیږي.

په تغذیه کې د ناغوښتل شوي موادو اعظمي کچه د څارویو په تغذیه کې د ناغوښتل شوي موادو لارښود لخوا تنظیم کیږي. که چیرې په تغذیه کې د یو ځانګړي ناغوښتل شوي مادې اعظمي حد څخه ډیر وموندل شي ، د تغذیه سوداګرۍ آپریټران او باصلاحیته چارواکي باید د سرچینو پیژندلو لپاره تحقیقات ترسره کړي. د تغذیه او خواړو سلسله کې د ناغوښتل شوي موادو شتون باید له مینځه ویسي یا لږترلږه کم شي. په ورته وخت کې، نور توکي چې د اعظمي کچې تابع نه دي (لکه کیمیاوي ناپاکۍ، د وترنری درملو پاتې شونه) هم ارزول کیږي. په هرصورت، ځینې ناغوښتل شوي مادې چې کیدای شي په تغذیه کې هم واقع شي (د بیلګې په توګه د آفت وژونکو پاتې شوني، سالمونیلا) د قانون د نورو سیټونو لخوا پوښل شوي.

اوس مهال، په EU کې د مایکروبیولوژیکي معیارونه یوازې د څارویو د خوړو لپاره همغږي دي. ملي مایکروبیولوژیکي معیارونه د تغذیې خوندیتوب معیارونو په مقرراتو کې شامل دي.

 

کله تغذیه خوندي نه وي؟

تغذیه ناامنه ده کله چې:

·         د ناغوښتل شوي موادو مینځپانګه د اعظمي اجازه شوي کچې څخه زیاته ده؛

·         دا د مایکروبیولوژیکي معیارونو سره سمون نه لري؛

·         د انټي مایکروبیل وترنری درملو او انټي پاراسیټیک اجنټانو مینځپانګه په غیر هدف شوي تغذیه کې د نه منلو وړ بار کولو وروسته له اعظمي کچې څخه پورته کیږي؛

·         دا هغه مواد لري چې د ټاکل شوي اعظمي کچې تابع ندي، په هرصورت، د خطر ارزونه چې د خوړو خوندیتوب، وترنری سکټور او د نباتاتو د ساتنې ادارې یا اروپایی کمیسیون لخوا چمتو شوي د انسان یا څارویو روغتیا یا چاپیریال ته خطر تاییدوي؛

·         دا منع شوي توکي لري.


Post a Comment

0 Comments