Onions |
پیاز Onions
پیاز یوه سبزي او
د غوټې په څېر د ځمکې لاندې کرل کیږي.همدارنګه پیاز په علمي توګه د(Allium cepa) په نوم پېژندل شوی نبات دی. پیاز د غوټه پیاز په
نوم هم پېژني او په ټوله نړۍ کې کرل کیږي. پیاز د هوږې، ګندنه او شین پیاز سره
نږدې تړاو لري. پیاز د ډېر زیاتو انټي اکسیډنټو(anti oxidants) او سلفر لرونکو مرکباتو لوړې کچې له امله ښایي
زیاتې روغتیايي ګټې ولري. پیاز د انټي اکسیډنټ او د التهاب ضد اغیزې لري او همدارنګه
د سرطان په کمولو، د وینې شکر په ټیټولو او د هډوکو روغیتا په اصلاح کولو کې تړاو
لري. پیاز د نورو خواړو سره د خوند په علاوه کولو کې کارول کیږي او کله هم د نورو
سابو سره یوځای په سلاته کې په تازه شکل خوړل
کیږي. پیاز د اندازې، بڼې او د رنګ له مخې توپیر لري خو د پیازو ترټولو عمومي ډولونه سپین
پیاز، ژیړ پیاز او سره پیاز دي. د پیازو خوند خوږ، تریخ او خفیف د ورایټي او موسم
له مخې توپیر لري. پیاز مخکې له بشپړ غوټې رسېدو نه په تازه بڼه مصرفیږي چې بیا
ورته د شین پیاز یا د پسرلي پیاز وايي.
د پیازو غذايي ارزښت
په خامو پیازو کې د
کالوري کچه ټیټه ده. په ۱۰۰ ګرامو کې یوازې ۴۰ ګرامه کالوري لري. د وزن له مخې په
تازه پیازو کې ۸۹٪ اوبه، ۹٪ کاربوهایډریټ، ۱،۷٪ فایبر سره او یوه کمه اندازه
پروټین او شحم هم شتون لري.
په لاندې جدول کې د
پیازو غذايي عناصرو په اړه معلومات ورکړل شوی دی.
عمومي معلومات
اندازه
|
|
کالوري
|
40
|
اوبه
|
89 %
|
پروټین
|
1.1 g
|
کاربوهایډریټ
|
9.3 g
|
قند
|
4.2 g
|
فایبر
|
1.7 g
|
شحم
|
0.1 g
|
مشبوع
|
0.04 g
|
مونوغیرمشبوع
|
0.01 g
|
پولي غیرمشبوع
|
0.02 g
|
اومیګا-3
|
0 g
|
اومیګا-6
|
0.01 g
|
ټرانس شحم
|
~
|
ویټامیونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
ویټامین A
|
0 µg
|
~
|
ویټامین C
|
7.4 mg
|
8%
|
ویټامین D
|
0 µg
|
~
|
ویټامین E
|
0.02 mg
|
0%
|
ویټامین K
|
0.4 µg
|
0%
|
ویټامین B1 (تیامین)
|
0.05 mg
|
4%
|
ویټامین B2 (رایبوفلاوین)
|
0.03 mg
|
2%
|
ویټامین B3 (نیاسین)
|
0.12 mg
|
1%
|
ویټامین B5 (پانتوتنیک اسید)
|
0.12 mg
|
2%
|
ویټامین B6 (پیریډوکسین)
|
0.12 mg
|
9%
|
ویټامین B12
|
0 µg
|
~
|
فولاټ
|
19 µg
|
5%
|
کولین
|
6.1 mg
|
1%
|
منرالونه
اندازه
|
%ورځنۍ ارزښت
|
|
کلسیم
|
23 mg
|
2%
|
اوسپنه
|
0.21 mg
|
3%
|
مګنیزیم
|
10 mg
|
3%
|
فاسفورس
|
29 mg
|
4%
|
پوټاشیم
|
146 mg
|
3%
|
سوډیم
|
4 mg
|
0%
|
جست
|
0.17 mg
|
2%
|
مس
|
0.04 mg
|
4%
|
منګنیز
|
0.13 mg
|
6%
|
سلنیوم
|
0.5 µg
|
1%
|
0 Comments