هوږه Garlic
Garlic |
هوږه نه یواځې د خواړو خوند ورعلاوه کوي بلکه
د غذايي موادو له جملې هم ډیره غني ده. په هوږه کې د ویټامین سي، بي یو، بي شپږ،
کلسیم، پوټاشیم، مس، منګنیز او سیلنیم لوړه سرچینه شتون لري. په هوږه کې همدارنګه
د سلفر ګټور مرکب لکه اللیسین (Allicin) کچه هم
لوړه ده. زیاتو مطالعو ښودلی چې اللیسین او هوږه ممکن د وینې فشار ټیټ کړي او
همدارنګه په مجموع کې خراب کلسټرول (LDL). دا همدارنګه کولای شي چې ښه
کلسټرول زیات کړي او د امکان په صورت کې د زړه ناروغي خطر د لاندې خط ته کم کړي.
دا همدارنګه د بېلابېلو مقابله لرونکو سرطانونو خاصیت لري. مطالعو ښودلی هغه خلک
چې زیاته هوږه خوري د زیاتو عادي سرطانونو ډیر کم خطر لري په خاصتآ د کولمو او د
معدې سرطانونه. همدارنګه اومه هوږږه هم د بکتریاوو او فنګسونو ضد خاصیت لري. هوږه
همدارنګه ښه خوند او د روغتیا لپاره ګټوره ده. دا د مغذي موادو په وړاندې کولو کې
لوړه کچه درلودونکې ده، او په خپل ځان کې فعال ژوند لرونکي مرکب لري چې د ناروغیوو
مبارزې خاصیت یې تایید شوی دی.
0 Comments